sâmbătă, 19 decembrie 2009

Ministerului Sanatatii isi bate joc de Rezidenti


"Institutiile statului au datoria de a rezolva problemele administrative fara a abuza de buna credinta a celor care sunt obligati sa apeleze la aceste institutii", se arata intr-o scrisoare deschisa adresata Ministerului sanatatii de catre tinerii rezidenti care trebuiau sa fie repartizati in spitale saptamana aceasta.

Medicii rezidenti sunt nemultumiti de situatia creata intrucat aceste intarzieri si amanari ii afecteaza in mod direct acestia ramanand in continuare fara loc de munca si fara salariu.

"Solicitam rezolvarea cu maxima urgenta a problemei repartitiei pe spitale a tinerilor medici rezidenti, care altfel nu vor putea sa isi inceapa pregatirea in spitale la inceputul lunii ianuarie 2010" - sustin medicii rezidenti.

Avand in vedere faptul ca medicii rezidenti sunt o parte esentiala a sistemului sanitar, amanarea repartizarii acestora pe spitale ii va determina pe tot mai multi dintre ei sa plece sa profeseze in alta tara.

"In situatia actuala a exodului accelerat al medicilor din Romania, consideram ca aceasta grava dezorganizare si lipsa de comunicare de la nivelul Ministerului Sanatatii si Centrului National de Perfectionare in Domeniul Sanitar nu fac decat sa convinga si pe acesti tineri medici rezidenti, care isi doreau totusi sa ramana in tara, sa plece spre tari care macar ii trateaza cu respect si nu ii paseaza intre institutii incapabile sa isi rezolve singure problemele administrative", se arata in comunicatul emis ieri de catre reprezentantii
medicilor rezidenti.

Sute de medici rezidenti au asteptat ieri in frig in fata Centrului in asteptarea unui raspuns, unii dintre ei venind din Targu-Jiu, Iasi, Ploiesti, Buzau, Cluj, Bacau, Suceava. Mai mult, unii dintre acestia au semnat deja contracte de inchiriere pentru o locuinta si au platit in avans chiria.

Repartizarea pe spitale care trebuia sa inceapa pe 16 decembrie la Centrul National de Perfectionare in Domeniul Sanitar a fost "boicotata nejustificat", reprezentantii CNPDS spunand ca este treaba Ministerului sa rezolve aceasta situatie.

Pe de alta parte, secretarul de stat Adrian Streinu Cercel i-a asigurat pe tinerii rezidenti ca Ministerul Sanatatii ii sprijina in demersurile lor si va incerca sa le rezolve situatia. Detalii privind repartitia vor fi publicate pe site-ul MS.

Pana la aceatsa ora, reprezentantii MS nu au facut nicio declaratie oficiala.

Sursa: http://www.paginamedicala.ro


Pe scurt: CNPDSB care se ocupa de repartitia rezidentilor(anii 1-6) pe stagii(de 3,6,9,12 luni)a fost desfiintat de catre MS pe data de 15 decembrie.Pana acum din ceea ce am scris nu e nimic anormal,dar pe data de 16-18 decembrie trebuia sa aiba loc repartitia pe stagii pentru rezidentii de anul 1.CNPDSB a profitat de aceasta situatie si a refuzat sa faca aceasta repartitie.
Consider ca MS are cea mai mare parte de vina,fiindca daca tot au desfiintat CNPDSB trebuia ca obligatiile CNPDSB sa fie preluate in cel mai scurt timp de alta institutie.
Indiferent ca se va rezolva sau nu aceasta problema(conteaza si cand se va rezolva),consider ca in continuare medicii nu sunt respectati de catre institutiile statului,si ca sa dezvolt ideea la nivel national,consider ca institutiile statului in acest moment sunt conduse de oameni parveniti cu gandul doar la ciolan.
Le doresc acelor parveniti sa aiba sarbatori la fel de fericite ca ale rezidentilor.

PS: Salariul unui rezident anul I:820 ron + bonuri de masa in valoare de 160 ron

Niciun comentariu: