sâmbătă, 3 august 2013

Traseul Bucuresti - Sibiu - Alba Iulia - Cluj - Baia Mare - Sighetul Marmatiei - Viseu de Sus - Bistrita - Vatra Dornei - Cheile Bicazului - Baile Tusnad - Brasov - Rasnov - Bucuresti (1)



   "In sfarsit"... am ajuns acasa! 1600 km in 6 zile. Bucuresti- Ramnicu Valcea - Sibiu - Alba Iulia - Turda - Cluj - Dej - Baia Mare - Sighetu Marmatiei - Sapanta - Viseu de Sus - Borsa - Bistrita -Vatra Dornei - Bicaz - Lacul Rosu - Miercurea Ciuc - Baile Tusnad - Sfantu Gheorghe - Brasov - Rasnov - Ploiesti - Bucuresti .

    In ziua de 27 iulie 2013 (sambata) am plecat din Bucuresti spre Pitesti, pe autostrada A1.La drum a pornit grupul nostru de 4 persoane si un autoturism marca Opel.La intoarcere ne-am regasit in aceeasi componenta :).Prima noastra oprire a fost la Sibiu.De pe autostrada am mers pe drumul european E81, am trecut prin Ramnicu Valcea si am ajuns in Sibiu. Starea drumului este destul de buna, iar traficul este acceptabil.Intre Ramnicu Valcea si Sibiu trebuie sa fii atent la radare.

    Este pentru a doua oara in decurs de 3 luni cand ajung in Sibiu.Sibiul este unul dintre orasele mele preferate.Cine vrea sa stea o noapte in Sibiu, ii recomand sa stea la pensiunea Haus Paltinul. Garsoniera de la aceasta pensiune arata foarte bine. Aici sunt conditii de hotel, dar poti beneficia si de bucatarie proprie.Pretul este de 90 lei/zi  in extra sezon si 100 lei/zi in sezon. De aceasta data am fost doar in trecere prin Sibiu.Ne-am oprit sa mancam cate ceva.Recomand terasele "La turn" ( mancare buna, preturi mai mari , vedere spre Piata Mare ) si "La pasaj" ( preturi mai mici, mancare buna, dar atentie la ce comanzi - de preferat pizza si supa, pastele nu sunt gustoase , vedere spre Biserica Evanghelica si Pasajul scarilor - vederea face toti banii ).In Sibiu ne-am oprit pentru masa dar mai ales pentru a vizita Muzeul National Brukenthal ( de 1-2 Mai a fost inchis).Se poate vizita Palatul Brukenthal,Galeria de Artă Europeană,Galeria de Artă Românească, plus multe alte galerii si expozitii.Noi am optat pentru biletul de 20 lei ( respectiv 10 lei pentru studenti ) pentru a vedea Palatul si Galeria de Arta Europeana.Mai multe detalii despre preturi si alte atractii ale orasului aici: http://www.turism.sibiu.ro/ro/galeria.htm . Dupa ce am vizitat ce am avut de vizitat, ne-am gandit sa ne plimbam prin gradina interioara a palatului.Aici surpriza, ne-am intalnit cu unul dintre "controlorii de bilete" care ne-a spus ca mai sunt si alte expozitii de vizitat.Chiar daca nu am avut bilete pentru acestea, ne-a facut semn sa intram si la celelalte expozitii. A considerat ca oricum pretul biletelor este destul de ridicat (pentru romani) si ca ar merita sa beneficiem de mai mult. Sibienii sunt niste oameni foarte inimosi. Pe strada daca ii vei intreba ceva, iti vor da toate detaliile din lume.










 
   Pana in orele 17:00 am plecat spre Alba Iulia. Drumul este bun.In general in Transilvania starea drumurilor este excelenta.Ajunsi in Alba Iulia ne-am cazat la pensiunea Onel. Pretul la cazare este destul de mare.De fapt, este orasul cu cea mai scumpa cazare din Transilvania.Motivul e unul singur - Cetatea Alba Iulia (Alba Carolina). O camera dubla la pensiunea Onel este 98 lei/zi, iar un apartament de 2 camere este 180 lei/zi. Camerele arata ok, au baie proprie, exista wifi gratis, o bucatarie la comun in care nu gasesti vesela (ceainic, oala, cratita etc.). Nu am reusit sa ne facem nici macar un ceai. In concluzie, din acest ultim motiv, nu recomand aceasta pensiune celor care doresc sa-si pregateasca singuri micul dejun.
   Insa, cand ajungi in interiorul cetatii uiti de toate. Este o senzatie care cu greu poate fi descrisa si, de aceea, recomand un drum neaparat spre Alba Iulia. Intrarea in cetate este gratuita.Mai multe detalii despre cetate le veti gasi aici: http://turism.apulum.ro/foto/ . A doua zi am mai poposit 2 ore la Cetatea Alba Iulia.













  In jurul orei 11:30 am plecat spre Turda.Langa Turda exista renumita Salina Turda. Este o atractie pe care nu ai voie sa o ratezi.Costul biletului de intrare este de 20 lei/pers (10 lei/ student). In interiorul salinei descoperi o alta lume. Primele cuvinte pe care ti le spui sunt : " Ooo da, ce locuri extraordinare avem in Romania." Locuri care nu sunt promovate aproape deloc in media de la noi.Toata ziua auzi doar de Valea Prahovei si Mamaia. In salina vei gasi multa lumina, loc amenajat pentru biliard, bowling, tenis de masa, o roata, o sala de concerte (teatru, conferinte), un lift (dar va recomand scarile, cu ocazia asta te si incalzesti, in salina temperatura este de 10-12 grade).Poti face chiar si o plimbare cu barca. Mai multe detalii aici: http://salinaturda.eu/. Langa salina exista si Strandul Durgau (cu apa mineralizata ). O zona minunata!











   Am parasit cu greu zona Turda si ne-am indreptat spre Cluj.Aici ne-am oprit in centru .Cea mai rapida metoda de a vedea intreg orasul este sa te urci intr-un turn.Asa ca dupa ce am intrat in biserica Sfantul Mihail, ne-am urcat si in turnul bisericii. Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail este unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii gotice din Transilvania.Biserica Sf. Mihail din Cluj este considerata a fi unul dintre cele mai impozante edificii gotice din Romania, cu 70 de metri lungime si o înaltime maxima de 80 de metri.Privelistea din turn este minunata, asta poate si din cauza ca arhitectura orasului este pe masura.Dupa ce am coborat din turn ne-am indreptat spre casa lui Matei Corvin, este in apropierea bisericii.Langa casa lui Matei Corvin sunt o serie de terase.Noi ne-am oprit la Casa Jazz ( fosta Casa Tauffer).Mancarea este buna, dar comanda iti vine cu intarziere ( 25 -30 minute). De incercat neaparat orezul cu legume.Probabil e cel mai bun orez pe care l-am mancat vreodata.Si eu care ziceam ca orezul cel mai bun este orezul salbatic preparat de mine.Nu-i nimic, o sa incerc si eu reteta lor!










   In jurul orei 17:00 am plecat din Cluj cu gandul de a ajunge in Baia Mare.Traseul spre Baia Mare a fost prin Dej, iar apoi prin Targu Lapus.Am ales traseul prin Targu Lapus pentru a ne bucura de peisajele zonei acestea.Atentie! Intre Magoaja (cred) si Targu Lapus exista o portiune de vreo 7-8 km neasfaltata.La ora 20:15 am ajuns in Baia Mare.Ne-am cazat intr-un apartament de 2 camere in regim hotelier.Pretul a fost de 140 lei pentru intreg apartamentul ( 140 lei pentru 4 persoane).Mai multe detalii aici: http://www.tourismguide.ro/tgr/apartament_eivissa_baia_mare_3996.php. In general tarifele sunt de 70-90/garsoniera si 120-140/apartament.Conditiile au fost bune, cu bucatarie utilata, o baie si o toaleta de serviciu, spatiu suficient.



















 

  A doua zi am vizitat centrul istoric.Baia Mare este un oras linistit, cu oameni linistiti si cu multa maghiara in jur.In jurul orei 13:00 am ajuns in comuna Sapanta. Săpânta este celebra prin cimitirul din localitate - cimitirul vesel din Sapanta, opera a mesterului Stan Patras - 1935.Crucile gravate si colorate de mesterul Stan Patras si de ucenicii sai reprezinta in versuri simple, naive, viata celui raposat, atat prin realizarile sale, cat si prin obiceiurile rele ale acestuia, aceasta conferindu-i o nota de originalitate deosebita si unicitate in intreaga lume.Intrarea in cimitir este de 5 lei/adult.








     De la Sapanta ne-am reintors in Sighetu Marmatiei. Aici se afla Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din Sighetul Marmaţiei ( memorialul Durerii ). Este un muzeu al durerii de unde iesi marcat de cruzimea de care pot da dovada semenii tai. Asadar, nu este un obiectiv turistic pentru toata lumea. Cu toate acestea, as recomanda tuturor persoanelor care spun ca "era mai bine pe timpul comunistilor" sa faca o vizita acestui Memorial al Durerii.Aici au fost inchise de comunisti personalitati de baza ale perioadei interbelice, care deranjau prin pozitiile lor politice, dar si oameni simpli care erau considerati de regim un pericol. Multi dintre ei nu au mai pasit niciodata in afara zidurilor inchisorii.In aceea perioada comunistii duceau un razboi continuu cu intelectualitatea tarii.Pe peretii fostei inchisori se regasesc o serie de marturii ale celor care au supravietuit.Frecvent toti detinutii erau supusi la diverse tehnici de torturi fizice si psihice. Locul, in prezent, este foarte bine amenajat. Anual o serie de oameni instariti doneaza bani Memorialului si familiilor victimelor.Intr-o viitoare postare o sa dezvolt mai pe larg tot ce am vazut in acest muzeu al durerii.Pretul de intrare in muzeu este de 6 lei/adult si 3 lei/ student.
















   Din Sighetu Marmatiei am pornit spre Viseu de Sus . Aici urma sa ne petrecem cea de a treia noapte.Ne-am cazat la pensiunea Armonii.O camera dubla cu baie pe hol ne-a costat 60 lei/zi.Bucataria pensiunii (casei) a fost foarte bine echipata ( recipiente salata, tigai, ulei etc).Propietarii sunt foarte amabili si iti spun ce trasee montane poti sa faci in zona. In oras (orasel) exista un supermarket foarte bine dotat.In viitoare postare (parte) o sa va spun ce trasee montane se pot face in zona si unde ne-au dus drumurile patriei in continuare.


 








Surse:http://ro.wikipedia.org , http://www.transilvania-magica.ro/

Un comentariu:

Blogger spunea...

If you're trying to lose fat then you have to try this brand new custom keto diet.

To create this keto diet, licenced nutritionists, personal trainers, and professional chefs have joined together to develop keto meal plans that are productive, painless, economically-efficient, and satisfying.

Since their grand opening in 2019, thousands of people have already transformed their figure and health with the benefits a good keto diet can offer.

Speaking of benefits: in this link, you'll discover 8 scientifically-confirmed ones given by the keto diet.