miercuri, 25 martie 2009

Culmea Inflatiei



Vi se pare ca ne e greu cu inflatia si cu preturile mari,si cu leul greu,si cu FMI-UL,SI CU DIN ALTE DIN ASTEA?

In Decembrie Banca Centrala din Zimbabwe a emis primele bancnote cu valoare de 500 de milioane!!!!Ce stire ,am ramas masca cand am auzit pentru prima oara stirea asta:).

Insa din cauza deficitului de bancnote,oamenii nu mai au voie sa retraga bani de la banci decat o data pe saptamana si maximum 500 de milioane de dolari de-ai lor.Asta inseaman cam 2,5 de dolari de-ai americanilor.Inflatia in tara lui nea Mugabe este de 231.000.000%(231 milioane la suta)..Aceasta inseamna ca, in medie, un produs este mai scump, in iulie acest an, de 231 de milioane de ori in comparatie cu pretul inregistrat in urma cu 12 luni (...). Principalele motive ale majorarii inflatiei au fost preturile la paine si la cereale.Toate ca toate,dar iti dai seama ce calcule fac oamenii aia cand isi iau o paine,probabil o sticla de Cola e o invetitie strategica....

In scurt timp, Zimbabwe va pune in circulatie o bancnota de o suta de mii de miliarde de dolari zimbabweeni pentru a contracara pe aceasta cale penuria de bani lichizi.In 1980, cand Robert Mugabe a devenit presedinte al Zimbabwe, cursul monedei nationale era aproape la nivelul lirei sterline. Preturile cresc la fiecare ora in aceasta tara africana, unde 80% din populatie traieste sub pragul minim al saraciei.

Niciun comentariu: