sâmbătă, 4 aprilie 2009

Inima are celule stem


La fel ca în cazul creierului, despre inimă s-a crezut că după naştere nu mai creează alte celule. Cercetătorii tocmai au demonstrat contrariul.

Celulele creierului cresc şi se modifică în timpul vârstei adulte, au anunţat oamenii de ştiinţă acum câţiva ani. “Dacă îţi tai piele, aceasta se vindecă, la fel e şi cu oasele. Despre organe precum inima sau creierul s-a crezut însă multă vreme că nu pot crea noi celule. Am reuşit însă să demonstrăm că celule cardiace se înnoiesc”, declară pentru livescience.com Ratan Bhardwaj de la Universitatea din Toronto. Bhardwaj şi colegii săi au prezentat detaliile cercetării în revista Science.

“Simţim că e un pas uriaş în ştiinţa de zi cu zi şi că am deschis calea pentru viitoare terapii”, mai spune cercetătorul canadian.

Descoperirea ar putea fi, spre exemplu, de ajutor doctorilor în a crea tratamente pentru persoanele care au suferit un atac de cord şi pentru care soluţiile de recuperare completă erau inexistente. Se pare, totuşi, că organismul uman are mult mai multe resurse de regenerare decât se ştia până acum.

Pentru a scoate la iveală potenţialul de recuperare pe care îl are inima, cercetătorii au utilizat o tehnică inovativă: au datat cu carbon celulele cardiace ale corpului uman. Odată cu acest pas, cercetătorii susţin că inima are, de fapt, celule stem, care pot fi utilizare pentru tratamente terapeutice.

Corpul uman pare mult mai adaptabil decât îşi imaginau cercetătorii până în acest moment. Un studiu publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences arată că celulele creierului la pisici pot fi reabilitate după un accident neuronal prin adăugarea unui izolator suplimentar neuronilor, intitulat mielină. Acest izolator, care se degradează în cazul accidentelor cerebrale la oameni, sporeşte viteza de funcţionare a neuronior. În cazul pisicilor, mielina adăugată celulelor care au pierdut-o a permis acestor celule să îşi recâştige funcţiile.

Niciun comentariu: