marți, 16 februarie 2010

Pasajul Englez din Bucuresti

Desi acest pasaj leaga Calea Victoriei de Strada Academiei si ar putea fluidiza traficul pietonal din zona, foarte multi nici nu stiu de existenta lui.


Numele ii vine de la hotelul care functiona in acest loc in 1885: hotelul English. A fost apoi transformat intr-un faimos bordel de lux, frecventat de personaje cunoscute cum ar fi Carol al II-lea si Alexandru Paleologu. Iar Panait Istrati a lucrat aici o perioada ca valet. Acest loc l-a inspirat pe Mateiu Caragiale atunci cand a scris Craii de Curtea-Veche.

Astăzi, pasajul este greu de găsit, fie de pe Calea Victoriei fie de pe calea Academiei, deoarece intrările sunt mascate de mizerie la vedere. Se mai pot vedea balcoanele unde se expuneau odinioară vânzătoarele de plăceri. Balcoanele metalice, mâncate de rugină mai au puţin până să se prăbuşească.


Nu inteleg de ce nu exista nici un fel de interes din partea primariei de a reabilita Pasajul Englez, care este trecut pe lista monumentelor istorice.Renovat asa cum trebuie, tinand cont de istoria sa, locul ar putea deveni o adevarata bijuterie de pe Calea Victoriei.


Si chiar si asa, ingropat in gunoaie, mirosind a urina, aflat intr-o stare deprolabila, mancat de rugina si de igrasie, locul inca are un farmec aparte, alimentat probabil tocmai de depravarea, povestile si misterele acestui loc.
Un comentariu:

Anonim spunea...

un schimb de link ?