luni, 20 decembrie 2010

Primul transplant de celule stem la copil cu talasemie, realizat la Institutul Fundeni


Medicii Departamentului de Transplant Medular al Institutului Fundeni au realizat în premieră, în România, un transplant de celule stem pentru un copil cu beta - talasemie majoră, formă gravă de anemie ereditară.

Intervenţia reprezintă o premieră în România, acesta fiind primul pacient cu beta-talasemie majoră căruia i se face cu succes un transplant medular. Fără această operaţie, Maria nu ar fi avut nici o şansă. Afecţiunea ereditară gravă de care suferea evoluează fatal în cea de-a doua decadă a vieţii. Mai mult, de la vârsta de un an, fetiţa a supravieţuit mulţumită unor transfuzii lunare de sânge.

Pe 26 octombrie, Maria a primit un transplant medular de la sora sa mai mare, care a împlinit zece ani. Analizele au indicat că fetiţele sunt perfect compatibile, aşa că medicii au decis să efectueze intervenţia cât mai repede, având susţinerea şi sprijinul dr. Reuven Or de la Institutul Hadasah din Ierusalim, Israel.

”Primul pas a fost recoltarea celulelor stem de la sora mai mare. Prin puncţii repetate, s-a extras, din oasele bazinului, o cantitate de 150 ml de măduvă. Pentru donor, riscurile sunt inexistente, pentru că această pierdere se compensează imediat cu o transfuzie e sânge”, a explicat prof. dr. Constantin Arion, coordonatorul transplantului.

Măduva recoltată a fost apoi filtrată şi transferată într-o pungă sterilă. ”Aceasta a fost administrată pacientului. Practic, transplantul efectiv nu a durat mai mult de 15 minute. Nu este o intervenţie chirurgicală aşa cum îşi imaginează toată lumea”, a explicat dr. Anca Coliţă de la ICF.

Evoluţia post-transplant a Mariei a fost excelentă, iar fetiţa are şanse de 90% ca boala necruţătoare să nu recidiveze. ”Ea se află acum internată. Dar de când s-a făcut transplantul a fost şi acasă, apoi a revenit”, a declarat prof. dr. Arion. Potrivit specialistului, Maria este primul pacient cu talasemie care se vindecă în România printr-un transplant medular. În străinătate, această procedură costă între 150.000 şi 200.000 de euro, în timp ce în România intervenţia a fost gratuită.

Sursa:Mediafax

Toata consideratiunea pentru persoanele care au realizat aceasta interventie!!!

Niciun comentariu: